MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ziarno składa się z łuski, zarodka i bielma. Łuska zawiera...
fot. wavebreakmediamicro/123rf.com

Chleb tuczy, a białe bułki to zawsze zły wybór? 5 mitów na temat pieczywa. Oto, dlaczego nie warto w nie wierzyć

Biały chleb i bułki są niezdrowe

Ziarno składa się z łuski, zarodka i bielma. Łuska zawiera błonnik, żelazo, wapń i witaminy z grupy B. Zarodek to źródło minerałów takich jak magnez, żelazo, cynk, fosfor, witaminy z grupy B i witamina E. Bielmo jest bogate w węglowodany, a dokładnie skrobię. Białe pieczywo powstaje z białej, czyli oczyszczonej mąki zrobionej jedynie z bielma. Dlatego chleb zrobiony z mąki pełnoziarnistej, czyli powstającej z pełnego ziarna posiada więcej wartości odżywczych od białego pieczywa. Z tego powodu zdrowe osoby dbające o to, co jedzą powinny wybierać produkty pełnoziarniste.

Nie każdy jednak może jeść pieczywo pełnoziarniste, ponieważ jest ono dość ciężkostrawne. Dlatego białe pieczywo zaleca się m.in. osobom z problemami trawiennymi oraz rekonwalescentom.

Zobacz również

Arka chce w Gdańsku zapewnić sobie awans. Łobodziński: Jedziemy wygrać mecz

Arka chce w Gdańsku zapewnić sobie awans. Łobodziński: Jedziemy wygrać mecz

Arka chce w Gdańsku zapewnić sobie awans. Łobodziński: Jedziemy wygrać mecz

Arka chce w Gdańsku zapewnić sobie awans. Łobodziński: Jedziemy wygrać mecz

Polecamy

Awaria akumulatora. To teraz największy problem kierowców!

Awaria akumulatora. To teraz największy problem kierowców!

„Byłam w zakonie i wiem, jak tam jest”. Szczera rozmowa z byłą zakonnicą

ROZMOWA
„Byłam w zakonie i wiem, jak tam jest”. Szczera rozmowa z byłą zakonnicą

To dlatego po odchudzaniu dopada cię  „efektu joje”.  Winny jest ten czynnik

To dlatego po odchudzaniu dopada cię „efektu joje”. Winny jest ten czynnik