Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Chłodnik litewski

Robert Orzechowski
Składniki: 2 szkl. kwaśnego mleka lub kefiru, 1 szkl. kwaśnej śmietany, 2 pęczki młodych buraków z liśćmi, 2 kwaszone ogórki, 2 świeże ogórki, 1 pęczek kopru, 1 pęczek szczypiorku, 30 dkg piersi z kurczaka, 1 łyżka oliwy, sól, świeżo zmielony pieprz, sok z cytryny, 2 jajka na twardo

Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy solą, pieprzem, smarujemy oliwą i wkładamy do piekarnika. Pieczemy do zarumienienia. Po upieczeniu mięsa oczyszczoną botwinkę kroimy na małe kawałki, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Po ostudzeniu dodajemy ogórki pokrojone w kostkę, a następnie szczypior i koper. Następnie dodajemy kefir lub śmietanę i mieszamy wszystkie składniki. Pierś kurczaka kroimy w paski i dodajemy do chłodnika, doprawiamy, dodajemy sok z cytryny, a następnie całość wychładzamy.

Przepis został udostępniony przez powiat białostocki.

Źródło: Wrota Podlasia

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Chłodnik litewski - Białystok Nasze Miasto

Wróć na bialystok.naszemiasto.pl Nasze Miasto