Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
SŁODZIK NA „TAK”!...
fot. huandi/123RF

Co warto stosować zamiast cukru? Zobacz, czym słodzić kawę, herbatę i potrawy! Poznaj też szkodliwe zamienniki cukru, które lepiej omijać

Stewia

SŁODZIK NA „TAK”!

Wyciąg z rośliny o nazwie Stevia rebaudiana zawiera glikozydy stewiolowe (E960), które są ok. 100 razy słodsze od cukru. Stosuje się ją więc w tak niewielkich ilościach, że praktycznie nie dostarczają kalorii.

Związki te mają właściwości prozdrowotne, m.in. mogą zmniejszać nadciśnienie o 6-14 procent, a także obniżać poziom glukozy we krwi u osób z cukrzycą.

Inne badania wykazały też, że może poprawiać wrażliwość komórek organizmu na insulinę oraz ograniczać utlenianie cholesterolu LDL i ilość tworzonych przez niego złogów miażdżycowych. Wpływ stewii na zdrowie obejmuje więc profilaktykę cukrzycy, chorób układu sercowo-naczyniowego i innych chorób cywilizacyjnych.

Smak słodzika ze stewią może różnić się w zależności od wytwórcy, dlatego warto poszukać produktu o optymalnych walorach. Należy też unikać tych zamienników cukru, które oprócz związków ze stewii (indeks glikemiczny równy 0) zawierają wypełniacz w postaci maltodekstryny. Związek ten ma wysoki indeks glikemiczny – IG 105, czyli powyżej pierwotnie przyjętej skali! Dla porównania czysta sacharoza ma IG 68.

Zobacz również

Mauro i Teresa śledzą Ursulę. Z trudem panują nad sobą, gdy zostają sam na sam!

Mauro i Teresa śledzą Ursulę. Z trudem panują nad sobą, gdy zostają sam na sam!

Tak kibice wspierali Wisłę Kraków. Rozśpiewane trybuny, piękne oprawy!

Tak kibice wspierali Wisłę Kraków. Rozśpiewane trybuny, piękne oprawy!

Polecamy

Mio MiVue C590. Nowy wideorejestrator od Mio

Mio MiVue C590. Nowy wideorejestrator od Mio

Chowane klamki drzwi mogą zagrozić naszemu bezpieczeństwu!

Chowane klamki drzwi mogą zagrozić naszemu bezpieczeństwu!

Czytaj etykiety! Oto 7 dodatków do żywności, które zwiększają ryzyko poważnej choroby

Czytaj etykiety! Oto 7 dodatków do żywności, które zwiększają ryzyko poważnej choroby