MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Chrzan, podobnie jak czosnek, uznawany jest za naturalny...
fot. maridav/1123rf.com

Dlaczego warto jeść chrzan? Wspomaga trawienie i odporność. Dodaj go nie tylko do wielkanocnego jajka. Jak zrobić domowy chrzan tarty?

Chrzan to naturalny antybiotyk

Chrzan, podobnie jak czosnek, uznawany jest za naturalny antybiotyk ze względu na swoje silne właściwości antybakteryjne. Zawdzięcza je zawartej w nim synigrynie, która jest glikozydem siarkowym. W organizmie jest ona rozkładana do izotiocyjanianu allilu, który działa na bakterie, takie jak Escherichia coli. Dzięki temu chrzan zwalcza infekcje bakteryjne układu pokarmowego, ale też układu moczowego, a także zatrucia i infekcje górnych dróg oddechowych.

Zobacz również

IMGW: ostrzeżenie drugiego stopnia przed burzami w woj. lubelskim

IMGW: ostrzeżenie drugiego stopnia przed burzami w woj. lubelskim

Seryjny złodziejaszek grasował na cmentarzu, na ulicy i w... przedszkolu

Seryjny złodziejaszek grasował na cmentarzu, na ulicy i w... przedszkolu

Polecamy

Zjadłam czereśnie i okazało się, że mam ciężką alergię. Oto, co się ze mną stało

Zjadłam czereśnie i okazało się, że mam ciężką alergię. Oto, co się ze mną stało

Zamiast stosować ją na zęby, nałóż na nogi. Gładkie stopy gwarantowane!

HIT DNIA
Zamiast stosować ją na zęby, nałóż na nogi. Gładkie stopy gwarantowane!

Obywatelskie Wysłuchanie Publiczne na temat zmian w podstawie programowej już 18 maja

Obywatelskie Wysłuchanie Publiczne na temat zmian w podstawie programowej już 18 maja