Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Kartacze

Robert Orzechowski
Składniki: 2,5 kg ziemniaków, 25 dkg mąki, mięso wołowe, cebula, 1 jajko, sól, pieprz

Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać opłukać, połowę ugotować do miękkości, a drugą połowę zetrzeć na tarce. Utarte ziemniaki wlać do lnianego woreczka i odcisnąć. Następnie połączyć ugotowane ziemniaki z odciśniętymi, posolić do smaku i dosypać mąkę.

Przygotować farsz. Mięso przemielić przez maszynkę, dodać dużą, posiekaną na drobno cebulę, jajko i pieprz. Robić placki z ciasta ziemniaczanego wielkości dłoni, na to nakładać mięso, zlepiać i wrzucać do gotującej się wody. Gotować około 1 godziny. Gotowe kartacze wyjąć na talerz i polewać tłuszczem ze skwarkami i przesmażoną cebulą. Podawać gorące - jako drugie danie lub jako danie śniadaniowe z mlekiem.

Ciekawostki: Kartacze jako danie typowo podlaskie jest daniem ziemniaczanym. Podawane jest w wielu restauracjach i punktach gastronomicznych województwa, w ciągu całego roku można je zjeść w barach i restauracjach Augustowa.

Na początku XIX wieku ziemniaki uratowały Polaków od głodu - od tego czasu Polska stała się krajem, o którym poeta Włodzimierz Zagórski pisał „Znaszli ten kraj, gdzie kartofla dojrzewa?”.

Przepis został udostępniony przez powiat łomżyński, potrawa spotykana jest również w innych powiatach województwa, np. w powiecie augustowskim lub suwalskim.

Źródło: Wrota Podlasia

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Kartacze - Augustów Nasze Miasto

Wróć na augustow.naszemiasto.pl Nasze Miasto