MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
6 z 19
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Smardz jadalny (Morchella esculenta), noszący też nazwę...
fot. JaStra/pixabay.com

Mają niedoceniane właściwości antyrakowe. Grzyby zwalczają też wirusy i bakterie! Najzdrowsze gatunki zbierzesz w lesie lub kupisz z uprawy

Smardz

Smardz jadalny (Morchella esculenta), noszący też nazwę gucchi, znany jest nie tylko z wyjątkowego smaku i wysokiej ceny, a także z faktu, że w Polsce jest chroniony (podobnie jak ceniona przez smakoszy i kosztowna trufla).

Smardz ma wyjątkowo silne działanie hamujące przewlekły stan zapalny, pod względem skuteczności porównywane z diklofenakiem, o czym czytamy w „Current Science”. Obfituje w wapń i potas, a zawarte w nim polisacharydy stymulują odporność.

Zobacz również

Perfekcyjna, złota Zwolińska! Wielki dzień Polek na ME w Lublanie

NOWE
Perfekcyjna, złota Zwolińska! Wielki dzień Polek na ME w Lublanie

Zabytkowe auta przejechały ulicami Legnicy, zobaczcie zdjęcia

NOWE
Zabytkowe auta przejechały ulicami Legnicy, zobaczcie zdjęcia

Polecamy

Masturbacja może zapobiec rakowi prostaty? Sprawdź, co mówi lekarz

Masturbacja może zapobiec rakowi prostaty? Sprawdź, co mówi lekarz

Obywatelskie Wysłuchanie Publiczne na temat zmian w podstawie programowej już 18 maja

Obywatelskie Wysłuchanie Publiczne na temat zmian w podstawie programowej już 18 maja

Ryż na mleku z truskawkami. Idealny na pożywne śniadanie lub deser

Ryż na mleku z truskawkami. Idealny na pożywne śniadanie lub deser