Sposób przygotowania: Początki uprawy ogórków we wsi Kruszewo przypadają na lata 1925-1927. Ogórki były zakiszane w drewnianych beczkach, topionych w rzece Narew.
Dziś miejscowy ogórek przewyższa swoimi walorami smakowymi inne ogórki produkowane w kraju. Jest to związane z długoletnią tradycją i opanowaniem oryginalnej technologii uprawy ogórków.
Ciekawostki: W beczce mieści się do 80 kg ogórków, marynata do takiej ilości ogórków to ok. 100 l. wody!
Przepis został udostępniony przez powiat białostocki.
Źródło: Wrota Podlasia
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?