Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Ogórek kiszony herbowy z Kruszewa

Robert Orzechowski
Składniki: ogórki, marynata: koper, czosnek, liść laurowy, sól, woda.

Sposób przygotowania: Początki uprawy ogórków we wsi Kruszewo przypadają na lata 1925-1927. Ogórki były zakiszane w drewnianych beczkach, topionych w rzece Narew.

Dziś miejscowy ogórek przewyższa swoimi walorami smakowymi inne ogórki produkowane w kraju. Jest to związane z długoletnią tradycją i opanowaniem oryginalnej technologii uprawy ogórków.

Ciekawostki: W beczce mieści się do 80 kg ogórków, marynata do takiej ilości ogórków to ok. 100 l. wody!

Przepis został udostępniony przez powiat białostocki.

Źródło: Wrota Podlasia

od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Ogórek kiszony herbowy z Kruszewa - Białystok Nasze Miasto

Wróć na bialystok.naszemiasto.pl Nasze Miasto