Przesłany przepis kulinarny powinien spełniać kilka warunków. Przede wszystkim być tradycyjny, regionalny, a tradycja ta powinna być poświadczona, np. zdjęciem przepisu z zeszytu babci, dołączoną do przepisu opowieścią/historią związaną z powstaniem/przekazaniem tego przepisu, opisem czasu, kiedy jedzono potrawę z tego przepisu. Powinien być dziedziczony, ale praktykowany również dziś, tj. przekazywany w rodzinie od pokoleń. Jeśli to możliwe udokumentowanie przepisu fragmentem dawnej literatury kulinarnej, przepis taki zdobędzie dodatkowe punkty podczas oceny. Przepis powinien zawierać informację, z jakiego regionu jest opisywana w nim potrawa, jaka jest geneza przepisu. Do przepisu można dołączyć zdjęcie własnoręcznie przygotowanej potrawy według przesłanego na konkurs przepisu. Ponadto powinien być opatrzony tytułem, charakterystyczną/zwyczajową/unikalną nazwą. Zgłoszenia można wysyłać do 13 sierpnia.
Przesłane przepisy w pierwszym etapie zostaną poddane ocenie jury i wybrane do kolejnego etapu, podczas którego uczestnicy będą prezentowali przygotowane przez siebie potrawy. Każdy z zakwalifikowanych do II etapu zostanie powiadomiony o tym telefonicznie. Komisja konkursowa przyzna nagrody za I miejsce (2000 zł), II miejsce (1000 zł) i III miejsce (500 zł).
Warunkiem wzięcia udziału w Konkursie kulinarnym "Zasmakuj w Łomży" jest przesłanie karty zgłoszeniowej wraz z przepisem kulinarnym do dnia 13 sierpnia 2021 r. na adres: Urząd Miejski w Łomży, Stary Rynek 14, 18-400 Łomża w kopercie z dopiskiem: KONKURS KULINARNY "ZASMAKUJ W ŁOMŻY" (w przypadku przesyłki listowej decyduje data stempla pocztowego).
Niedziele handlowe mogą wrócić w 2024 roku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?