Zasmakowali w zdrowiu. Uczniowie z trzech województw rywalizowali w PWSIiP w Łomży

Jolanta Święszkowska/JBaZaktualizowano 
Najlepsi zostali nagrodzeni
Najlepsi zostali nagrodzeni PWSIiP
– Pytania wymagały logicznego myślenia, łączenia zróżnicowanej wiedzy – mówiła Aleksandra Opęchowska z I Liceum Ogólnokształcącego im. Adama Mickiewicza w Białymstoku. Licealistka zwyciężyła w pierwszej edycji popularnonaukowego oraz interdyscyplinarnego konkursu „Zasmakuj w zdrowiu”, który zorganizowały dwa wydziały Państwowej Wyższej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży: Wydział Informatyki i Nauk o Żywności oraz Wydział Nauk o Zdrowiu.

Ponad 100. uczniów szkół średnich z województw podlaskiego, warmińsko-mazurskiego oraz mazowieckiego, odpowiadali na pytania z zakresu technologii żywności i dietetyki.
– Na moim roczniku są trzy profile medyczne, ja jestem na jednym z nich. Biologia łączy się z dietetyką oraz technologią żywności, pewnie dlatego mi się udało – komentowała zwyciężczyni.

Jak podkreślali organizatorzy celem konkursu było nie tylko wyłonienie utalentowanych laureatów, ale przede wszystkim powszechne edukowanie młodzieży.
– Jeśli nie pijesz nałogowo, nie palisz, to dieta staje się najważniejszym czynnikiem determinującym stan zdrowia – mówiła dr Marta Żebrowska-Gamdzyk, dietetyczka i adiunkt w Wydziale Nauk o Zdrowiu PWSIiP.
Profesor Bożena Waszkiewicz-Robak, dziekan Wydziału Informatyki i Nauk o Żywności „Państwówki” podkreślała, że konkurs nie był "pamięciówką".
– Nie wymagaliśmy znajomości wartości liczbowych, a nastawiliśmy się na wyeksponowanie zasad racjonalnego żywienia. Młodzi powinni wiedzieć jaka jest żywność, jak ją wybierać, co się z nią dzieje podczas przetwarzania. Do 21 roku życia organizm człowieka rozwija się. Powinniśmy dążyć do tego, aby wychowywać świadome pokolenia, które będą jak najdłużej żyły w zdrowiu, a nie w chorobie - mówiła pani dziekan.

Choć Aleksandra Opęchowska o żywności i żywieniu wie bardzo dużo, do stosowania w życiu zasad zdrowej diety podchodzi z przymrużeniem oka.
– Wszystko zależy od dnia i chyba humoru – komentowała zwyciężczyni konkursu wybór tego, co ląduje na jej talerzu na śniadanie, obiad i kolację.

II miejsce w konkursie „Zasmakuj w zdrowiu” zajęła Monika Duchnowska z I LO w Białymstoku, a III Kacper Balcerzak z Zespołu Szkół Zawodowych nr 1 w Ostrołęce.

Zobacz koniecznie: Oddając krew ratujesz życie - dlaczego warto oddawać krew?[/i]

Wideo

Materiał oryginalny: Zasmakowali w zdrowiu. Uczniowie z trzech województw rywalizowali w PWSIiP w Łomży - Łomża Nasze Miasto

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3