Sposób przygotowania: Najpierw należy przygotować zakwas - podstawowy składnik zupy: do mąki żytniej zalanej 2 szklankami letniej, przegotowanej wody dodajemy skórkę razowego chleba i odstawiamy na ok. 2 dni w ciepłe miejsce. Ziemniaki kroimy w kostkę i gotujemy na zakwasie wraz z marchewką, cebulką, skwareczkami lub drobno pokrojoną kiełbasą, dodajemy sól i pieprz do smaku lub inne przyprawy.
Przepis został udostępniony przez powiat białostocki.
Źródło: Wrota Podlasia
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?