MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Apetyczne ravioli ze szpinakiem. Zagnieć ciasto i zrób pierożki włoskiej królowej makaronu. Twoja rodzina zakocha się w tym daniu

Redakcja
Domowe włoskie ravioli ze szpinakiem łączone jest z kremową ricottą. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć przygotowanie posiłku.
Domowe włoskie ravioli ze szpinakiem łączone jest z kremową ricottą. Kliknij obrazek i przesuwaj strzałkami, aby zobaczyć przygotowanie posiłku. materiały prasowe wydawnictwo Wielka Litera/Giovanna Di Lisciandro
Klasyczne ravioli ze szpinakiem i ricottą to rodzaj nadziewanych kwadratowych lub okrągłych pierożków. Rzadziej zobaczysz uformowane w półksiężyce jak polskie pierogi. Sposób na włoskie danie po raz pierwszy pojawił się na profilu Pasta Queen na Instagramie w 2021 roku. Przepis na ravioli ze szpinakiem „królowej makaronu” znajdziesz w niedawno opublikowanej w Polsce książce „Pasta Queen”. Zachęcam cię do wypróbowania tego domowego dania.

W skrócie

Nadia Caterina Munno to włoska kucharka, influencerka i celebrytka znana ze swoich mediach społecznościowych pod pseudonimem „Pasta Queen”. Profil na Instagramie śledzą 4 miliony obserwatorów. Przyrządza tradycyjne potrawy, prezentując przy tym włoski temperament. Jej internetowa popularność została przekuta na książkę poświęconą różnym posiłkom z makaronem. Ekspertka proponuje podawać ravioli z wyrazistym sosem ze świeżych pomidorów. Według niej ricotta świetnie łączy się ze szpinakiem, ale go nie przytłacza. Zakasuj rękawy i przygotuj pyszne danie dla fanów włoskiego jedzenia.

W galerii możesz zobaczyć etapy przygotowania ravioli ze szpinakiem i ricottą

Ravioli ze szpinakiem – prosty przepis z ricottą

Liczba porcji: 32 ravioli (dla 4 osób).
Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki na ciasto:

  • 300 gramów (około 1¾ szklanki i 2 łyżki) mąki uniwersalnej lub typu 00,
  • 200 gramów jajek (3 lub 4 duże), w temperaturze pokojowej.

Farsz:

  • 250 gramów świeżej odsączonej ricotty,
  • 200 gramów szpinaku, zblanszowanego i grubo siekanego,
  • 80 gramów (około 1 szklanki) drobno startego sera parmigiano reggiano,
  • sól morska.

Jak zrobić ravioli ze szpinakiem?

Sposób przygotowania:

  1. Wysyp mąkę na powierzchnię roboczą i palcami lub łyżką zrób w środku wgłębienie.
  2. Wbij jajka do dołka i delikatnie roztrzep je widelcem. Stopniowo, od środka zagłębienia na zewnątrz, zagniataj ciasto, dodając nieco mąki do masy i ucierając widelcem, aż połączy się z całą mąką.
  3. Gdy masa jajeczna przestanie być rzadka, zacznij wyrabiać ciasto dłońmi. Poczuj, jak zmienia się pod opuszkami palców.
  4. Wykorzystuj siłę całego ciała, kołysząc się w przód i w tył nad ciastem, dociskając je do powierzchni stolnicy i odpychając od siebie, aż jajka i mąka staną się jednością.
  5. Zagniataj ciasto dalej, aby je wzmocnić, obchodząc się z nim energicznie, aż stanie się mocne, błyszczące, a po naciśnięciu palcem okaże się sprężyste.
  6. Owiń je szczelnie folią i na 30 minut wstaw do lodówki.
  7. Odwiń ciasto. Pokrój je na 4 równe kawałki i spłaszcz każdy z nich, aby były równej grubości.
  8. Przepuszczaj je kolejno przez maszynkę do makaronu, ustawiając najpierw największą grubość, a potem powtarzaj czynność, zmniejszając grubość pokrętłem, aż ciasto stanie się niemal przezroczyste.
  9. Maszynki do makaronu zazwyczaj produkują długie arkusze o szerokości 15 cm.
  10. Pokrój arkusz na kawałki o wymiarach 10 × 30 cm. (Jeśli używasz wałka, zastosuj się do wskazówek z podrozdziału Użycie wałka, s. 56, a następnie pokrój placek na kawałki o wymiarach 10 × 30 cm).
  11. Przygotuj farsz: Do kielicha robota kuchennego włóż ricottę, szpinak, parmigiano reggiano, dodaj dużą szczyptę soli i miksuj wszystko przez około 30 sekund, aż uzyskasz gładką konsystencję.
  12. (Możesz też energicznie utrzeć wszystkie składniki ręcznie w średniej wielkości misce).
  13. Aby napełnić ravioli, za pomocą palców i łyżki umieść ¾ łyżki farszu około 1 cm od dłuższego brzegu ciasta.
  14. Powtarzaj, kładąc farsz mniej więcej co 2,5 cm. Na cały arkusz przypada około 6 łyżek nadzienia.
  15. Aby dobrze skleić ravioli, spryskaj ciasto i nadzienie mgiełką wody. Pomoże ona połączyć warstwy ciasta.
  16. Złóż pierożek wzdłuż na pół i dociśnij do siebie warstwy ciasta oraz przestrzenie między farszem. Za pomocą ostrego noża lub radełka pokrój całość na ravioli o boku 5 cm.
  17. Napełnij duży garnek wodą i doprowadź ją do wrzenia na dużym ogniu. Posól tak, aby smakowała jak doprawiona zupa.
  18. Wrzucaj ravioli partiami, żeby uniknąć ich stłoczenia i sklejenia. Gotuj je od 2½ do 3 minut, aż zmiękną i wypłyną.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Przepis na ravioli ze szpinakiem i ricottą z książki „Pasta Queen” Nadii Cateriny Munno udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Wielka Litera.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na...

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Apetyczne ravioli ze szpinakiem. Zagnieć ciasto i zrób pierożki włoskiej królowej makaronu. Twoja rodzina zakocha się w tym daniu - Strona Kuchni

Wróć na lomza.naszemiasto.pl Nasze Miasto