Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Delikatna potrawka z indyka – lekki obiad dla całej rodziny. Sekret tkwi w prostocie przygotowania. Przepis na szybki obiad z mięsem

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Zobacz, jak prosto i szybko możesz przygotować pyszną potrawkę z indyka na obiad. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Zobacz, jak prosto i szybko możesz przygotować pyszną potrawkę z indyka na obiad. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Potrawka z indyka to pomysł na bardzo smaczny obiad, przy którym się nie napracujesz. Proponuję sprawdzony i prosty przepis na to danie w delikatnej, nieco dietetycznej i pysznej wersji. Taka potrawa jest sycąca, pożywna, ale nie za ciężka. Podana z ziemniaczkami i surówką z pewnością posmakuje każdemu, nawet najmłodszym. Przekonaj się i wypróbuj przepis na szybki obiad z mięsem.

W skrócie:

Szybki i lekki obiad z mięsem. Sprawdzony przepis

Mam dla ciebie prosty przepis na pyszną potrawkę z indyka. To danie typu zero waste, czyli wykorzystujące jak najwięcej gotowych już składników, w tym wypadku mięsa, na którym dzień wcześniej ugotowałam rosół. Smakuje wyśmienicie, jest lekka, a zarazem wyrazista i pożywna. Proponuję zrobić, ją bez śmietany, na wodzie lub delikatnym bulionie i doprawić świeżym koperkiem i odrobiną czosnku. Szczypta kurkumy zapewni daniu piękny i apetyczny kolor. Serdecznie polecam!

Przepis na potrawkę z indyka

czas przygotowania: ok. 30 minut
porcja na: 4-5 osób
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • ok. 600 g mięsa z indyka (np. ugotowanego w rosole filetu lub udźca),
  • 3 marchewki,
  • 1 cebula,
  • 4 łyżki posiekanego koperku,
  • 1 l bulionu lub wody,
  • 1 łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki pieprzu,
  • pół łyżeczki czosnku granulowanego,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżeczka mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżki zimnej wody (do mąki),
  • opcjonalnie szczypta kurkumy.

Jak zrobić potrawkę na obiad? Przygotowanie krok po kroku

Przygotowanie:

  1. Ugotowane mięso z indyka pokrój na kawałki.
  2. Marchewkę umyj, obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
  3. Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
  4. Koperek umyj i posiekaj.
  5. W garnku zagotuj bulion lub wodę.
  6. Dodaj masło, cebulę i marchewkę, wsyp sól, pieprz, czosnek i szczyptę kurkumy. Pogotuj ok. 10 minut.
  7. W miseczce wymieszaj mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną w 3 łyżkach zimnej wody. Wlej do garnka i wymieszaj. Pogotuj 5 minut.
  8. Na koniec dodaj kawałki indyka oraz koperek i pogotuj ok. 3 minuty.
  9. Gotową potrawkę podawaj na ciepło. Smacznego!

Zobacz także inne nasze przepisy ze Strony Kuchni:

Akcesoria, które ułatwią Ci pracę w kuchni

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Delikatna potrawka z indyka – lekki obiad dla całej rodziny. Sekret tkwi w prostocie przygotowania. Przepis na szybki obiad z mięsem - Strona Kuchni

Wróć na lomza.naszemiasto.pl Nasze Miasto