MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Gdzie możesz zjeść lody w Łomży? Odkryj wyjątkowe miejsca

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Najlepsze lodziarnie w Łomży
Najlepsze lodziarnie w Łomży badmanproduction
Sprawdź, gdzie możesz znaleźć lodziarnie w Łomży. Lato na pewno większości z nas kojarzy się z lodami. Kiedy na zewnątrz jest gorąco i słonecznie, mogą okazać się niezastąpionym sposobem na ochłodę. Odkryj ciekawe fakty na ich temat. Zajrzyj do wizytówek i przekonaj się, jakie smaki oferują lodziarnie w Łomży.

Spis treści

Tutaj możesz się wybrać na lody w Łomży

Zobacz, gdzie możesz wybrać się na lody. Odwiedź katalog firm i znajdź ulubione miejsce.

Szukasz dalej? Kliknij i przeglądaj wszystkie lodziarnie w Łomży

Jeśli nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni w Łomży, daj znać właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Jakie lody możesz zjeść w Łomży?

  • Lody włoskie

Robi się je z gotowych mieszanek w proszku łączonych z wodą. Powstała masa zostaje zamrożona przez maszynę. Podaje się je w formie stożka w waflu. W procesie produkcji zostają napowietrzone, a ich temperatura jest wyższa niż pozostałych lodów. Ich konsystencja jest kremowa i delikatna. Najpopularniejsze są czekoladowe i śmietankowe, ale w sprzedaży są też np. truskawkowe, malinowe, pistacjowe. Do tego możemy poprosić o polewę w różnych smakach.

  • Lody amerykańskie, czyli tzw. świderki

Mają miękką, kremową konsystencję, bardziej zwartą i niższą temperaturę mrożenia. Podawane są podobnie, w waflu w formie stożka. Nie stosuje się jednak napowietrzania. Z tego względu nieco różnią się wyglądem od lodów włoskich, występują zaś w podobnych smakach.

  • Lody wegańskie

Są inne niż pozostałe pod tym względem, że nie posiadają w swoim składzie produktów pochodzenia zwierzęcego, czyli mleka i śmietany. To zazwyczaj sorbety lub lody robione z wegańskich zamienników np. mleka sojowego, kokosowego lub z nerkowca z owocami. Są równie smaczne, jak te wykonane w sposób tradycyjny i na pewno zdrowe.

To warto wiedzieć

Jak wyglądały lodziarnie w dawnej Polsce?

W czasach powojennych zaczęto produkować lody na szeroką skalę. Lodziarze Przyrządzali je w specjalnych maszynkach. Były podawane w waflach lub andrutach. Zaczęto sprzedawać również te na patyku. Lodziarnie w Łomży powstawały w centrum i przy najbardziej uczęszczanych ulicach. Lody dostać można było jedynie latem, dlatego był to deser, na który czekano przez cały rok i miał on duże zainteresowanie w sezonie.

Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami

Materiały promocyjne partnera
Okazje
od 7 lat
Wideo

Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na lomza.naszemiasto.pl Nasze Miasto