Rodzaje pizzy dostępne w pizzeriach w Łomży
Pizza rzymska
Jest to rodzaj pizzy posiadający chrupiące ciasto i większą ilość dodatków. Najczęściej są to: świeże zioła, szynka parmeńska, pieczarki, oliwki, mozzarella, pomidory. Podczas wyrabiania ciasta dodawana jest mniejsza ilość tłuszczu i odrobina wody. Ten rodzaj pizzy wypiekany jest w nieco niższej temperaturze, w 350 stopniach, w czasie około 3 minut. Z pewnością jest podawana w pizzeriach w Łomży.
To warto wiedzieć
Pizza sycylijska
Puszysty, wyrośnięty placek to pizza sycylijska. Na początku jej istnienia był to posiłek stworzony dla robotników. Na ogół nie zawiera sosu pomidorowego, choć czasami jest on dodawany. Dodatkami do niej są: cebula, karczochy, filety z sardeli, ser, pesto, oregano, które zapieka się w cieście. Zobacz, w których pizzeriach w Łomży jest podawana.
Jeśli nie widzisz tu swojej ulubionej pizzerii w Łomży, daj znać właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.
Szukasz dalej? Kliknij i znajdź wszystkie pizzerie w Łomży
Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!
Te rzeczy mogą się przydać w Twojej kuchni
Dodatki do pizzy, które mogą zadziwić
Pizza, bardzo popularna na całym świecie, wpasowała się w niemal każdą kuchnię. Poddana została jednak różnym modyfikacjom i uzyskała nowe, zaskakujące oblicze. Dodatki, jakie spotykamy w najdalszych zakątkach globu niejednokrotnie mogą zadziwiać, a nawet szokować.
Oto niektóre z nich:
- kokos
- gruszki
- jajko sadzone
- konina
Odwiedź pizzerie w Łomży i przekonaj się jakie niespotykane dodatki są tam używane.
Pasta jajeczna z awokado
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?